Svenska Vispriset 2023 till Pierre Ström. Masenstipendiet till Jonna Randen.

Priset delas ut av riksförbundet Visan i Sverige vid den årliga nordiska visträffen på Säröhus. Juryn skriver i sin motivering att Ström ”ständigt tagit nya initiativ för visgenren, dess utövare och publik. Inte bara genom sitt stadiga trubadurskap utan även med sin eldsjäl”.

Pierre Ström, 80, firar i år 60 år som professionell sångare, gitarrist och låtskrivare. Han grundade 1971 Yrkestrubadurernas förening tillsammans med Cornelis Vreeswijk.

”Den här utmärkelsen ger energi till att fortsätta jobba för att visan ska leva och utvecklas som uttrycksform. Det är viktigt med en genre där man vågar säga någonting och samtidigt se folk i ögonen”, säger pristagaren själv i ett pressmeddelande från Riksförbundet Visan i Sverige.

Tidigare pristagare har bland andra varit Jan Hammarlund, Sid Jansson, Jeja Sundström, Johan Johansson och Carin Kjellman.

Masens ungdomsstipendium tilldelas 22-åriga Jonna Randen från Göteborg.