Visfestivaler

jun
1
tor
2023
Vømmølfestivalen 2023 @ Folkeparken
jun 1 – jun 3 heldag

VØMMØLFESTIVALEN så sitt spede lys i 1996 med et publikumstall på 1500. Program legges ut på nettet. Festivalen har blitt utviklet i Rotmos ånd sammen med våre publikumsfrender. Opptoget i 1995 startet med at det gikk noen kalla og kjærringa med nån saua på fortauet.

Se vidare på webbplatsen.

jun
2
fre
2023
Visefestival i Enebakk 2023 @ Småbruket «Danmark»
jun 2 – jun 4 heldag

Småbruket Danmark i sommerlys.

ØNV ønsker velkommen til Visefestival på Danmark i Enebakk 2. – 4. juni. Det blir åpen scene, konsert, feiring av Sveriges og Danmarks nasjonaldag, grilling -og ikke minst muligheter for å treffe andre visesangere og musikere.

Visefestivalen går fra fredag ettermiddag til etter frokost på søndag. Det er muligheter å overnatte på “Danmark”, men det er begrenset med plasser inne, så det er lurt å være tidlig ute med påmeldingen. Bobiler, campingvogner og telt er det plass til. Det er også mulig å bestille overnatting på et pensjonat i nærheten.

Det blir egen påmelding til konserten på forhånd.

Foreløpig program for 2. – 4. juni:

● Åpen scene fredag kveld.
● Frokostviser lørdag, konsert på ettermiddagen, grilling og åpen scene på kvelden.
● Frokostviser søndag og markering av nasjonaldagene.

Småbruket «Danmark» ligger i Ytre ved vannkanten av innsjøen Mjær, ca en halvtimes kjøring fra Oslo.

Mer info och anmälan här: https://viseforum.no/ostnorsk

Vise & Lyrikk-festivalen i Haugesund 2023 @ Mange steder
jun 2 kl. 20:25 – jun 3 kl. 21:25

Vise- og lyrikktradisjonen har dype røtter på Haugalandet. I over 2000 år har vi som bor ytterst «på bryggekanten av landet» (sitat Kolbein Falkeid) hatt en forkjærlighet for det tekstbaserte kunstuttrykket.

Våre forfedre mente at det var fånyttes å utføre store bragder hvis ingen kunne nedtegne begivenhetene, dernest måtte noen kunne gjenfortelle dem med innlevelse og patos. Lyrikk og visesang er antagelig de tydeligste tegnene på at vår tidligste nasjonale kultur fortsatt er bevart i det norske samfunnet.

I 1970 bestemte Viseklubben Forum (senere Kontakt-forum) seg for å arrangere en festival som ganske sikkert var mer påvirket av krigen i Vietnam enn slaget i Hafrsfjord. De inviterte noen av landets fremadstormende poeter og fylte byen med dikt og toner, inspirert av amerikanske krigsmotstandere, noen sommerdager i juli. Det ble en vanvittig suksess!

I dag tar vi sikte på å lage en litteraturfestival der poeter og tekstforfattere er likestilt. Alle utøvere inviteres på bakgrunn av litterære kvaliteter. I hvilken sjanger det fremføres tar vi i utgangspunktet ikke hensyn til. Festivalen må bygges stein for stein. Den har et stort potensial og nettopp derfor har vi sett nødvendigheten av å begynne i det små. Det langsiktige målet er å utvikle oss gradvis til å bli en nordisk møteplass for poesi og musikk. Så vet dere det.

Besøk oss på Facebook.

jun
15
tor
2023
Nordisk visfest i Hangö 2023 @ Kulturmagasinet Victor
jun 15 – jun 16 heldag
Nordisk visfest i Hangö 2023 @ Kulturmagasinet Victor | Finland

15 juni:

Vår egna artister från Visans Vänner i Hangö kommer att uppträda i Hangö kyrka den 15 juni kl. 19.00. Det kommer att bli en kväll full av fantastisk musik och sång!

16 juni:

Fredag den 16 juni kl. 19.00 är det dags för huvudkonserten i Kulturmagasinet Victor!

Jan-Olof Andersson, Frida Braxell, Bubbeli och andra fantastiska artister kommer att göra kvällen oförglömlig.

Se till att boka biljetter nu och ta med dina vänner och familj på en musikalisk upplevelse!

Mer info och biljetter på https://visfest.fi/

jun
24
lör
2023
Festspillene i Nord-Norge 2023 @ Olika scener
jun 24 – jul 1 heldag

FINN_Logo_0

Hele verden møtes under midnattssolen! En merkelig tanke, en vakker drøm? Hvert eneste år blir det faktisk virkelighet for en ukes tid under Festspillene i Nord-Norge i Harstad!

Festspillene ble arrangert for første gang i 1965, og 51 år senere kan vi presentere et internasjonalt arrangement på toppnivå. Du finner ingen andre arrangementer her nord som gir deg sjansen til å oppleve så mange ulike uttrykk innen musikk, scenekunst og visuell ku­nst på samme sted. Festspillene fyller byen til randen med kulturelle uttrykk, og lar deg gå på oppdagelsesferd i en jungel av spennende opplevelser.

Festspillene vil være Mangfoldige, Inkluderende og Nyskapende – slik at MIN festival virkelig kjennes som DIN! Derfor finner du en rekke arenaer der det er lett å møtes på tvers av generasjoner og nasjoner. Det er spesielt viktig for oss å la barn og unge få muligheten til å møte kunst og kultur i nye former, slik at vi kan så frøene til fremtidens kulturliv i nord. NUK++ (Nordnorsk ungdomskulturfestival) for unge, med eller uten funksjonshemming, blir også arrangert i Festspilluken.

jun
29
tor
2023
Egersund visefestival 2023 @ Olika scener
jun 29 – jul 1 heldag

EgersundsVisefestivalEgersund Visefestival ble etablert i 1994 og er Norges eldste visefestival.

Velkommen til Egersund! Tre sommerdager med over femti konserter gir stor stemning i en liten by.

Programmet kommer på hemsidan under våren. https://www.egersundvisefestival.no/

 

 

Skagen festival 2023 @ Olika scener
jun 29 – jul 2 heldag

Skagen Festival afholdtes for første gang i 1971 og er dermed Danmarks ældste musikfestival. De første koncerter afholdtes i ”Tuxens Villa”, opkaldt efter fyrstemaleren LauritsTuxen (1853-1927), med deltagelse af fortrinsvis norske og danske folkemusikere – bl.a. Lillebjørn Nilsen – men snart blev villaen for trang, og festivalen flyttede ind i Skagen Badminton- og Tennishaller. Senere tilføjedes et spillested på havnen i den ene aktionshal, men dette spillested er siden erstattet af Skagen Kultur- og Fritidscenter. I 1996 valgte festivalens ledelse at flytte en stor del af festivalen til et klitområde syd for Skagen, men allerede i 2003 var festivalen tilbage i de gamle lokaler i byen, samtidig med at udvidelse af spillesteder i telte på havnen og ved Kulturhus Kappelborg (tidligere skole) kom til.

I mange år afholdtes festivalen i den sidste weekend i juni under navnet Skagen Visefestival, men i 1989 ændredes navnet til slet og ret Skagen Festival. Som konsekvens af flytning af skolernes flytning af sommerferien afholdes festivalen nu i den første weekend i juli.

Musikprofil
Skagen Festival er en international folkemusikfestival. Festivalen har gennem årene tilpasset sig den rivende udvikling, som denne genre har gennemgået, så der i dag præsenteres folkemusik i alle afskygninger: folk, folk/rock, jazz, visesang, roots, blues og meget andet.

Se programmet på https://skagenfestival.dk/

jul
1
lör
2023
Geta poesi och visa 2023
jul 1 – jul 2 heldag

GetaPoesi

Festivalen Geta Poesi och Visa

Kultur- och naturmiljöerna i Geta är unika: Norrhavet, Getabergen, odlingslandskapet präglat av forntid, medeltid och nutid. Lövingsgrottan, Isaksö sjöviste, Norsträsk och Dånö Gamlan är några av de platser där vi ordnat festivalevenemang.

Festivalen Geta Poesi och Visa startade sommaren 1994. Genom åren har vi bjudit på det bästa ur nordisk poesi och visa där själva inramningen varit en lika stor del av festivalupplevelsen som artisteriet.

Programmet kommer på http://getapoesiochvisa.nu/

Stavnäs visfestival 2023 @ Stavnäs bygdegård - Billingsberg Hembygdsgården
jul 1 kl. 12:00 – 23:59
Stavnäs Visfestival är ett projekt där Stavnäs hembygdsförening och Stavnäs visklubb samverkar för att tillsammans ge er alla en skön kulturupplevelse. Det är Värmlands enda och mycket efterlängtade visfestival. En i alla avseenden jämställd festival med bredd och kvalitet i en skön blandning. En festival som är tillgänglig för alla. Vi bjuder på levande kultur i en skön miljö.
Årets artister:
Klara Klingenström
Staffan Hellstrand
FJK
Jan ”Harpo” Svensson
Jenny Almsenius
Jimmy Ginsby
med många fler.  Se hela programmet här: https://www.stavnasvisfestival.se/

 

 

jul
7
fre
2023
Visor så in i Norden 2023 @ Västra bergen
jul 7 – jul 9 heldag

Kumlinge

Visor så in i Norden r.f. ordnar varje år en väldigt uppskattad visfestival, vilken lockar både gamla och unga, såväl nya som gamla besökare.

Programmet kommer under våren på webplatsen.

jul
8
lör
2023
Sommarljus visfestival 2023 @ Laxholmen
jul 8 kl. 12:00 – 23:30

Artist och publik i sommarljus.Lördagen den 8:e juli händer det. Då är det äntligen dags för Sommarljus vid anrika Laxholmen i Edefors i regi av Edefors Akademien.

Årets artister:

Marie Bergman
Kajsa Grytt
Anna Stadling
Vera Vinter
Sanna Carlstedt
Ellinor Brolin
Frida Andersson
Anja Storelv
Marika Lagercrantz
jul
9
sön
2023
Folk & Fä visfestival 2023 @ Kajman, Piteå
jul 9 kl. 12:00

Kajman presenterar stolt Folk & Fä Visfestival, söndag 9 juli. Vi hakar på våra kompisar i Sommarljus Visfestival i Harads, som går av stapeln 8 juli, och gör en egen festival i Piteå med samma artister. Samarbete, sommar och ljuvliga toner i ett!

Mer info kommer under våren här: https://www.facebook.com/Kajmanpite
jul
13
tor
2023
Visfestivalen Västervik 2023 @ Stegeholms slottsruin
jul 13 – jul 15 heldag

VastervikVistestivalNågra av artisterna i år:
Johan Johansson, Nino Ramsby, Julia Frej, Lars Demian, Anna Ternheim, Jill Johnsson, Viktor Norén, David Ritschard, Åsa Jinder med flera.

Se programmet på https://visfestivalenvastervik.se/

jul
15
lör
2023
Tappströms visfestival 2023 @ Café Sjöboden
jul 15 kl. 11:00 – 18:00

MSommar. Musik och publik på brygganSommarens stora lilla visfestival på Café Sjöbodens bryggcafé.

Artister och annan info kommer på https://www.tappvisa.se/#hem

 

jul
28
fre
2023
Visfestival Holmön 2023
jul 28 – jul 29 heldag

Holmön - Alltid sista helgen i juli.

Vi satsar på riktigt spännande artister, fler Visresor, fler bussar och två färjor, fler besökare och godare kaffe.
I år är det dags även för dig att besöka Holmön. Äntligen!

Konferencier 2023: Elin Örebrand

Fredag kväll kl 19
A Catalogue of the Universe
Emma Örnberg
Höstorkestern
Magda Andersson
Movits!

Lördag eftermiddag kl 14
Aron Sakarias
Vera Vinter & Hanna Ekström
Emil Jensen
Kraja

Lördag kväll kl 19
Friläge
Frida Braxell
Mikael Ramel & Mats Öberg
Sara Ajnnak
Dotter

Läs mer på https://visfestivalen.nu/

 

jul
29
lör
2023
Dan Anderssonveckan 2023 @ Olika scener i Ludvikabygden
jul 29 – aug 5 heldag

Sommarbild med publik

Åtta kulturdagar i poetens anda och fotspår runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvikabygden, södra Dalarna. Veckan innehåller bland annat musik, poesi, visfestival, kulturfrukost, workshops, finnmarksvandring, kolmila, öppen scen.

1988 inleddes Dan Andersson-veckan som skulle bli en uppskattad tradition och ett återkommande evenemang i Ludvikabygden. I samband med 100-årsjubiléet av Dan Andersson födelse 1988 föreslog kulturchef Robert Linnerud och kulturnämndens ordförande Folke Thelin att hedra bygdens store poet med ett riktigt födelsedagsfirande. Premiären för Dan Andersson-veckan startade 1989.

Dan Andersson (1888-1920) en av Sveriges verkligt stora ordkonstnärer intar en alldeles särskild plats i svenska folkets hjärtan. Han är folklig, i ordets bästa mening. Dan Andersson har tonsatts, och sjungits, men det är hans läsare som i generation efter generation svarar för musicerandet. De många sångerna kommer ur kraften i Dan Anderssons texter. Tack vare den stora närvaron i hans diktning fortsätter hans röst att tala till oss och behovet av delaktighet i hans värld förefaller bara öka.

En finsk artistkavalkad inviger årets Dan Andersson-vecka. Sedan bjuds det på ett omväxlande program som är tänkt att passa alla åldrar; barnteater och berättarföreställningar, guidningar i finnmarken, spelmansmusik och konserter med artister som Sofia Karlsson och Moonica Mac. Dan Andersson-veckan 2023 lovar någonting alldeles extra.

Programmet finns på webbplatsen»

Loses Visfestival 2023 @ Gustavsfors
jul 29 kl. 18:00 – 22:30

LosesVisfestival

Välkommen till Finnskogen och magiska Loses Festplats den 29 juli. Program presenteras löpande på vår facebooksida -Loses Visfestival. Välkommen!

 

aug
3
tor
2023
Musik over Præstø Fjord 2023 @ Kamillemarken
aug 3 – aug 6 heldag

MusikOverPrastoFjord

Vi samles allesammen til MoPF festival / synge-, spille- og dansetræf 3. til 6. august 2023. Børn kommer gratis ind i følge med voksne og unge (15-24 år) får ½ pris.
Alle er velkomne.

Køb  billetter i forsalg og hjælp derved MoPF.

Anne Grete og Søren byder velkommen til festival i deres baghave i smuk natur ned mod Præstø Fjord og takker alle frivillige, Næstved Kommune og naboer for støtte og godt samarbejde.

Vi har har brug for at kunne skabe et overblik, så vi kan have balance i økonomien og forbygge madspild, derfor må I være søde at købe mad og billet i forsalg. Der er ikke mad til salg torsdag aften. Forsalg slutter mandag 24. juli, så vi kan nå at beregne madmængden og bestille madvarer. Vi forventer derved at have 0 madspild. Hvis det er et problem at nå at købe madbilletter i tide, så skriv til kontakt@mopf.dk så ser vi på det.

Festivalpladsen møder jer med sangglade folk, dans under stjernehimlen, sangcirkel med folk der synger for og med hinanden i Bålhuset, børn der leger i Farmorhuset, folk der gøgler, vikinger der hygger om os og en bar med dejlig kold fadøl.
Ild i bålfade, smuk natur, kyssebænk, boder, god mad og små kroge at være i, buskspil overalt; Alt det der skaber den magiske stemning vi kender så godt fra alle årene og som vi håber mange nye vil opleve i år.

Vi glæder os til at danse på det nye dansegulv i Dansetoppen, Det bliver godt for vi kan grave af og lægge grus som underlag under det nye gulv i Danseteltet, så det ligger helt i vatter. HURRA for Søren Korshøj, som er en fantastisk bygmester.

Dansetoppen kommer til at stå der, hvor Viseteltet plejer at stå for det er vores egen matrikel og derfor kan vi grave af og bygge op med grus, som vi har brug for.

Følg med her på siden https://www.mopf.dk/ samt på facebook, del og like, glæd jer og fortæl om MoPF til alle og enhver, så de kan komme og få en fantastik oplevelse af, hvad folkemusik kan og hvor unikt folkemusikmiljøet er.
Så gode folk – rigtig hjertelig velkomne igen, igen eller… for første gang! Kom og mød gamle venner og få en masse nye.

aug
4
fre
2023
Olle Adolphson-dagar på Österlen 2023 @ Skepparps vingård
aug 4 – aug 5 heldag

Två arrangemang under två dagar hyllar vispoeten Olle Adolphson. Hyllningskonserten och vandringen sker på Haväng och Drakamöllan, i den trakt där Olle vistades under tjugo år. Vi presenterar ett rikt urval av Olle Adolphsons visor och poesi, med berättelser om hans liv på Österlen. Allt inramat av vacker natur, god mat och dryck i Olle Adolphsons anda.

Artister 4 aug:

Mimi Terris
Anders Anton
Älskade Olle-kören med Alf Bengtsson
Cecilia Kjelldén
Jesper Nordberg
Börje Bengtsson

Vandring 5 aug, Drakamöllan gårdshotell

Vi vandrar i Olles fotspår på ljungklädda hedar i trakten vid hans älskade Björshus och Orelyckan. Under vandringen gör vi uppehåll för musikframträdanden med vissångaren Anders Anton och berättelser av Börje Bengtsson, båda grundare av kulturprojektet ”Älskade Olle!”. Kaffe/te med kaka avnjutes på ljungheden. Vandringen är ca 4,5 km i medelsvår terräng.
Hundar får ej medtagas till lunch eller vandring.

Stockkholms Visdagar – Lasse i Parken 2023 @ Lasse i Parken
aug 4 – aug 5 heldag

Affisch

Artister:

Fredag 4 aug:
Caroline af Ugglas
Svante Drake

Lördag 5 aug:
Lars Demian & David Tallroth

aug
5
lör
2023
Stockholms visfestival i Vinterviken 2023 @ Vintervikens trädgård
aug 5 kl. 13:30 – 19:00

Lolita och Pierre välkomnar.

Stockholms Visfestival är tillbaka!
På ny plats men underbarplats och underbara artister!
Vintervikens trädgårds stora scen kan locka med både servering och prunkande lugn miljö!
Viktigt att veta är att man inte får ha med egen förtäring och dryck, men allt man kan önska finns i Vintervikens Trädgårdscafé.
Strandbad och fina promenadstråk finns i närheten och det är promenadväg från Aspudden, även Liljeholmen och Gröndal.
Artister och mer info kommer på http://stockholmsvisfestival.se/
aug
11
fre
2023
Stockkholms Visdagar – Lasse i Parken 2023 @ Lasse i Parken
aug 11 – aug 12 heldag

Affisch

Artister:

Fredag 11 aug:
Christian Kjellvander
Cecilia Thorngren
Claes von Heine

Lördag 12 aug:
Toni Holgersson
Svart Smultron
Malena Jönsson
Liten Falkenholm

aug
18
fre
2023
Visfestivalen i Lund 2023 @ Kulturen
aug 18 – aug 19 heldag

Logo

Detta är den roliga lilla festivalen där svenska, skånska och danska visartister avlöser varandra i många korta fantastiska visföreställningar.

Mer info kommer på https://www.visfestivalenilund.se/

aug
19
lör
2023
VisbyFestivalen 2023 @ JODA
aug 19 kl. 15:00 – 23:15

LogotypMUSIC FROM HEART TO HEART

Sveriges Singersongwriter Festival!
Artister med personligt tilltal och musik direkt från hjärtat!
Årets artister presenteras på: https://www.visbyfestival.se/

 

 

sep
9
lör
2023
Höstvisan – visfestival i Pellinge 2023 @ Solhälla
sep 9 heldag

Info om artister kommer senare på https://ostnyland.visansvanner.fi/

okt
7
lör
2023
Skaraborgs Musikfestival 2023 @ Mariestads teater
okt 7 kl. 18:00

Skaraborgs Musikfestival – en nära visupplevelse.

Årets Musikfestival planeras och info kommer här https://visansvannerskaraborg.se/

okt
28
lör
2023
Gällersta visfestival 2023 @ Gällersta forngård
okt 28 kl. 15:00
Inga artister spikade ännu.
Info kommer på facebook