Svenska vispriset 2015 till Christina Kjellsson

christina_kjellsson_foto_ola-kjellbyeMotivering

För att hon komponerar tydliga och tankeväckande visor om livet i vår samtid. Visor som berättar om sorger och glädjeämnen, mänskliga tillkortakommanden, eller bara helt vanliga dagar, med en poetisk precision, humor och allvar.
2008 gav Christina Kjellsson ut boken Rim och reson – om att skriva vistexter.
Som pedagog vid Nordiska visskolan i Kungälv och Visskolan i Västervik har Christina arbetat med visornas textkvalitet och uppmuntrat eleverna att skriva eget material för att vi i framtiden ska ha en ännu rikare visskatt att gräva ur.
Sju album, en blogg, en barndomsskildring, spelningar och seminarier har spridit Christina Kjellssons ord och musik till åtskilliga läsare och lyssnare. Kanske är skaran som nynnar hennes visor, större än den som känner till upphovspersonen.
Men det är väl så musikbranschen ser ut – som en Cirkus.

Om svenska vispriset

Svenska vispriset delas sedan 2007 ut av Riksförbundet Visan i Sverige. Riksförbundet Visan i Sverige företräder 31 medlemsorganisationer med ca 4 000 individuella medlemmar. Priset tillfaller årligen person, förening eller organisation som i någon form bidragit till nyskapande eller nytänkande inom genren svensk visa. Priset har 2014 finansierats av Fänneslundafestivalen, Föreningen Svensk-Dansk Visfestival, Göteborgs Visfestival, Ruben Nilson-Sällskapet, Samfundet Visans Vänner i Mariestad, Samfundet Visans Vänner i Uddevalla, Visans Vänner Södra Skåne, Visans Vänner i Umeå, Vis-Klubb 67, Yrkestrubadurernas Förening.